Cautare produs :

Home >> Accesorii >>> Lampi si socluri


Corpuri de iluminat - Lampi

Lampi

Nu avem lampi, nu avem lumina ! Dar termenul lampa nu se refera la intreaga unitate de iluminat. Strict vorbind, termenul lampa se refera doar la sursa de lumina artificiala folosita pentru a genera lumina, de exemplu lampa incandescenta, lampa economizoare (energy-saving) sau lampa compacta fluorescenta. Exista numeroase tipuri diferite de lampi, deosebite prin modul in care genereaza lumina, prin geometrie, prin puterea consumata in Watts si prin caracteristicile luminii produse.

Calitatea luminii

Lampile joaca un rol major in calitatea luminii. De exemplu lampile folosite pentru iluminatul stradal sint diferite de cele folosite pentru iluminatul casnic. Cu exceptia unui numar de lampi cu descarcare de inalta presiune, toate lampile folosite pentru luminatul de interior au proprietati foarte bune in ceea ce priveste redarea culorilor. O lumina de calitaate este necesar de asemenea sa fie generata fara zgomote, fara flicker si trebuie sa permita de asemenea posibilitatea de a fi controlata utiliziund un variator de tensiune. Lampile fluorescente prezinta aceste caracteristici de performanta doar in cazul in care sint echipate cu un balast electronic.

Corpuri de iluminat - Culoarea luminii

Culoarea luminii

Lumina emisa de o lampa are o culoare intrinseca, denumita culoarea luminii. Aceasta este descrisa in termeni de temperatura de culoare (TCP) si unitati Kelvin (K). Cu cat temperatura culorii este mai inalta, cu atit mai alba este culoarea luminii.

Culoarea luminii in cazul lampilor se imparte in trei categorii :

  • Warm White (ww) (lumina calda) < 3.300 K - creaza o atmosfera placuta, intima. Culorile care apar mai intense sant : portocaliu si galben. Culorile care apar mai putin intense sant : rosu, albastru si verde.
  • Neutral White (nw) intre 3.300 K si 5.300 K - lumina generata are o nota de "business". Aceasta lumina intensifica intr-o masura mica toate culorile in aceeasi proportie.
  • Daylight White (dw) > 5.300K - este recomandata pentru interioarele unde luminozitatea depaseste 1000 Lx.Culorile care apar mai intense sant : portocaliu , galben si albastru. Culorile care apar mai putin intense sant : rosu.

Corpuri de iluminat - Culoarea luminii

Redarea culorilor

Obiectele inconjuratoare sint percepute ca si colorate atunci cind sint scaldate in lumina.Proprietatile de redare a culorilor a unei lampi indica efectul pe care lumina emisa de aceasta o are aupra culorilor obiectelor inconjuratoare.

Lampi cu aceeasi culoare a luminii pot avea compozitii spectrale diferite ale luminii emise, astfel incit redarea culorilor poate fi diferita. Culoarea luminii si proprietatile de redare a culorilor pot fi modificate prin atasarea unor difuzoare, care directioneaza, filtreaza sau coloreaza lumina emisa.

Tipuri de lampi si caracteristicile lor

Lampi cu incandescenta

Corpuri de iluminat - Culoarea luminii

Probabil cele mai populare, lampile cu incandescenta sant si cele mai putin eficiente. Aproximativ 90% din energia consumata este convertita in caldura si nu in lumina. Corpurile de iluminat cu incandescenta nu convertesc direct electricitatea in lumina. Ele folosesc electricitatea pentru a incalzi un filament de tungsten aflat intr-un tub umplut cu gaz inert, pana ce acesta devine incandescent si incepe sa straluceasca.Pe langa ca sant cele mai putin eficiente, lampile incandescente au si cea mai mica durata de viata. In plus, la sfirsitul duratei de viata, intensitatea luminii emise scade cu aproximativ 20% fata de valoarea initiala. In timpul functionarii filamentul de tungsten se evapora, eliminand molecule de metal.Acestea se depun pe peretele interior al lampii, astfel incat aceasta devine din ce in ce mai intunecata. Durata de viata medie a lampilor cu incandescenta este de aproximativ 1000 ore.

Lampile cu halogen

Corpuri de iluminat - Culoarea luminii

Sant oarecum similare lampilor cu incandescenta, cu deosebirea ca filamentul de tungsten este plasat in interiorul unei capsule umpluta cu gaz halogen. Din acest motiv lampile cu halogen dau o lumina mai stralucitoare,mai alba decit lampile cu incandescenta normale. Pentru a genera acelasi intensitate a luminii lampile cu halogen folosesc cu intre 15% si 70% mai putina energie electrica.Deoarece in gazul de halogen filamentul de tungsten se evapora mai lent, aceste lampi au o durata de viata medie de pana la 3 ori mai mare decit lampile standard cu incandescenta.

Lampi fluorescente

Corpuri de iluminat - Culoarea luminii

Lampile fluorescente convertesc energia electrica in lumina prin descarcari electrice folosite pentru a "excita" atomi de gaz. Acesti atomi emit radiatie ultravioleta care este absorbita de fosforul plasat pe peretii interiori ai tubului. Fosforul este cel care produce lumina vizibila. Lampile fluorescente convertesc energia electrica in lumina electrica de pina la 5 ori mai eficient decit lampile cu incandescenta si au o durata de viata de maxim 20 de ori mai mare.